Neler yeni

Bilişim Suçlarının Tanımı (1 Viewer)

Fexaius

ne adamsın yeaaa
kidemli152
Mesajlar
198
Credits
23
Suç tipleri arasındaki farkı oluşturan asıl etmen suçun işlenmesindeki amaçtır. Bu suçlar nasıl işlendiğinden çok neden işlendiğini incelemek gerekir. Mesela, bir bilgisayara sızmak için gerekli teknik kullanılabilir. Bir virüs ya da trojan kullanarak backdoor'ları (arka kapıları) zorlayarak sisteme sızılabilir. Fakat buradaki amaç “sisteme sızma” dır.

Bilişim Suçları
Bir bilişim suçu işlenirken teknolojiyi kullanmamak imkânsızdır. Bir bilişim suçu bilgisayar, kredi kartı, cep telefonu ve elektronik cihaz gibi araçlarla işlenebilir. Wi-Fi modülünü kullanarak etraftaki WLAN ağlarını hack'labilir, kredi kartı ile yasadışı işler yapabilir ve bilgi satın alabilir; cep telefonu ile sosyal mühendislik kullanmak hasımınızın sosyal medya hesaplarını ele geçirebilir; Bilgisayarda kali linux ile sızma ve penetrasyon tesleri gerçekleştireblilirsiniz...

İngilizcede ITC (Bilgi Teknolojileri Suçu-Bilgi Teknolojileri Suçları) olarak adlandırılan bilişim suçları BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından tespit edilir (kullanma korsan kendini iyi gizleyememişse) ve yasal işleme tabi tutulur.
Türkiye'de En Çok Karşılaşılan Bilişim Suçları
-Başkalarının adına web sayfası hazırlama ve bu web sayfasının tanıtımı nasıl başkalarına e-posta gönder ve bu mesajlarla mağdur olan şahsın iletişim amaçlı (telefon numarası vb.) vermek.
Web sayfası'nın alan adının izinsiz olduğu ve bu alan adının altında yüklü para istemek.
-Kişisel ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim. (Fidye Yazılımı denir)
-Başkalarının adına e-posta göndererek özellikle ticari ve özel neden zedelemek.
- (Özellikle **Hassas-icerik** içerikli) CD kopyalamak ve satmak.

-Sahte evrak basımı gibi çok farklı konular içerebilmektedir.

NOT: Alıntı değildir. Hatam varsa kusura bakmayın :)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar