Neler yeni

Bipolar Bozukluk Nedir? (1 Viewer)

inciR 

Enkaz altındayım canım belki başka baharlara...
girlsss
Mesajlar
339
Credits
70,106

Bipolar Bozukluk Nedir?​

Kişinin duygu durumu mani ve depresyon kutupları arasında değişkenlik gösterir. Sabit, sürekli ve dengeli bir ruh hali gözlemlenemez. Onun yerine depresif dönemde depresyonun mutsuzluk, üzüntü, isteksizlik, motivasyon kaybı gibi klasik belirtileri görülür.

Manik dönemde ise; taşkın, coşkulu duygudurum, enerji ve aktivitede artma (çok konuşma, çok gezme, çok para harcama, cinsel istekte artış, fikir uçuşmaları, yaratıcılıkta artma, risk alıcı davranışlarda artma), dikkat dağınıklığı, yoğunlaşmayı sürdürememe, uyku ihtiyacının azalmasına rağmen kendini enerjik hissetme, özgüven ve özsaygıda belirgin artış, rahatsızlık verici ya da saldırgan davranışlar gibi özellikler ortaya çıkabilmektedir.

Bipolar bozukluk çoğunlukla ergenlik dönemi ya da ilk yetişkinlik döneminde ortaya çıksa da her yaş ve cinsiyette görülebilmektedir. Toplumda yaşam boyu hastalanma riski %1 civarındadır. Kalıtımsal etkenlerin hastalığın oluşumunda rolü olduğu gösterilmiştir.

Bipolar bozukluğun nedenleri nelerdir?​

Bipolar bozukluğun tek bir sebebi yoktur. Araştırmalara göre bu hastalık bir çok faktörün birleşiminden doğar. Genelde genetik geçişi olan bir hastalıktır ve ailede başka bipolar vakaları vardır.

Bipolar bozukluğun sonuçları nelerdir?​

Bipolar bozukluğun uzun ve kısa vadeli pek çok olumsuz sonucu vardır. Bipolar çocuklar okulda evde ve arkadaşlarıyla pek çok problem yaşamaktadırlar. Bipolar hastası olan yetişkinlerde ise boşanma, plansız hamilelikler, yasal ve finansal zorluklar ve iş yerinde anlaşmazlık yaşama oldukça fazladır.

Bipolar hastalarından %60 kadarı hastalıklarının bir evresinde madde ve alkol kullanır. Yapılan araştırmalara göre bipolar hastalarında kalp hastalıkları, şeker, migren ve hipotiroid görülme ihtimali daha yüksektir.

Yine araştırmalara göre bipolar hastalarında intihar riskinin de yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Dört kişiden biri intihara teşebbüs etmekte ve 10 kişiden biri intihar nedeniyle ölmektedir.

Neyse ki yapılan araştırmalar gösteriyor ki etkili ve düzgün tedavi ile bipolar bozukluğu olan çocuk, ergen ve yetişkinlerde kısa ve uzun süreli etkiler azaltılabiliyor. Tabii ki de müdahale ne kadar erken olursa risk ve belirtiler de o kadar kolay ortadan kaldırılabiliyor.
hastasının birinci derece yakınlarında bu hastalığın görülme riski daha yüksektir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi bipolarda da hastalığa yol açan tek bir gen yoktur. Birden fazla gen, bir kişinin bu hastalığa yakalanma riskine neden olur.

Genlerin tek neden olmadığını biliyoruz. Yetişkin tek yumurta ikizleriyle yapılan çalışmalar bunu göstermektedir. Tek yumurta ikizlerinden birinde bu hastalık olduysa diğerinde de olma olasılığı %70 tir. Eğer tüm hikaye sadece genlerle ilgili olsaydı, %70 lik risk değil %100 lük bir riskten bahsedilirdi. Demek ki %30 oranında biyolojik, psikososyal ve duygusal ekenlerin rolü var. Bu etkenler hem koruyucu hem de yatkınlaştırıcı rol oynayabilirler.

Araştırmalar, travma ya da stresli bir yaşam olayının da bu hastalıkta rol oynadığını göstermektedir; manik ve depresif episodlar tek ve belirlenebilir bir nedenden olmamaktadır.
 
Mesajlar
475
Credits
70
ab merak eden internete yazar zaten açmayın böyle konular bu bir görüştür kişiden kişiye değişir ona göre yorum yapın
 

inciR 

Enkaz altındayım canım belki başka baharlara...
girlsss
Mesajlar
339
Credits
70,106
sosyal mühendislik ile ilgili kategori var zaten bence foruma tekrar bir bak sen
 
Mesajlar
510
Credits
0
Aldırış etme kardeşim paylaşım yapmaya devam edin. Ayrıca Hack forum literatüründe metafizik diye birşey yoktur. Demem o ki konu paylaşım yeri , içerik ? yerindedir..
 
Mesajlar
475
Credits
70
Canım kardeşim hoşlanmamakta özgürsün, ama forum kuralları ve insanı etik ilkelerine göre saygı duymalisin herşeyden önce unutma ki konustugun kişi bir bayan.
bayan olduğunu bilmiyordum , sanal alemde internette kimsenin sözüne inanmayın gerçekte kız olduğuunu görmezsem inanmam
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar