Neler yeni

Eletronik Harp 2.Part (1 Viewer)

Kıdemli Yüzbaşı

Cem Yeter Artık
ez152
Mesajlar
64
Credits
0
Merhabalar sevgili imhatimi üyleri ! geçmiş konumuzda da bahsedildiği üzere bugün 'Bilgi Savaşının Özelliklerinden' bahsedeceğiz;

Bilgi Savaşının Özellikleri

Her türlü hedefe karşı zaman ve mekana tabi olmaksızın yürütülebilen bilgi savaşı toplum anlamında her kesime yayılması amacıyla askeri ekonomik politik ideolojik hatta dini hedeflere uygulanabilir. Çağımızın yeni tehditlerinden bahsederken değindiğimiz gibi bilgi savaşı Asimetrik Savaş türlerindendir. Çünkü asimetrik savaş bilgi savaşında da olduğu gibi meşru olarak harp etmeden özel hayati hedeflere alışıla gelmişin dışında yöntemler kullanarak saldırmayı halkın yaşam ve psikolojisini etkilemeyi her türlü silahın kullanarak yapılabileceği savaş şeklini ifade etmektedir. ''Milli Güvenlik kurulu genel sekreterliği de kendi web adresinde asimetrik tehditten yarattığı ani ve hazırlıksız durum nedeni ile ülkelerin siyasi sosyal ve ekonomik sistemlerinde istikrarsızlıklarına neden olan düşük seviyede kuvvet ve teknoloji kullanarak etkin olmayı amaçlayan tehdit algılanmasıdır'' şeklinde bahsetmektedir.

Bir bilgisayar sahibi ve yeterli bilgi birikimine sahip bir kişi özellikle bilgisayar korsan savaşı olarak belirtiğimiz çeşidi itibarıyla bu savaşı yürütebilmektedir. Bu yönüyle de ülkeler açısından yürütülecek savaşlarda zenginlik farklılıkları savaşın kazanılması noktasından belki de baskın güç unsuru olmaktan çıkmaktadır. Çünkü onlarca tankın yapacağı bir saldırının bu bilgisayarla daha etkili bir biçimde yapılabilmesi gerçeğini gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada bu savaşların sadece bir bilgisayara sahip olma maliyeti kadar bir belle gerçekleştirebilmesidir. Bir başka değişle bu savaş vasıtasıyla uzaktaki bir hedefe yönelik saldırılar alışagelmiş askeri saldırılara göre çoğu zaman büyük maliyet ve çabaları gerektirmeden çok hızlı biçimde yapılabilir.

Bilgi savaşı şahsi hayata dönük biçimdde herhangi bir kişinin şahsi bilgilerini kullanılmasıyla yapılabilir. Gelişen teknolojiler bilginin gizliliği ve sürekliliğini yanında kişisel mahremiyeti de ortadan kaldırarak kişilere ait bilgileri açık bir biçimde tüm dünyaya ifşa etmektedir. Geçmişte de ve günümüzde de bu tarz bilgilerin ele geçirildiğini örnekleriyle görmekteyiz.

Bilgi savaşının diğer bir hedefi şirketler kurumlar kuruluşlardır. Şirketler arası rekabetin artması aradaki kışkırtıcı eylemleri veri tabanı bilgi sistemi vb verilere saldırarak silme değiştirme yada kullanma ile rakip şirketlere büyük zararlar verildiğini görmekteyiz.

Bir kuruluşun terör örgütüne destek verdiğini bir firmanın yasadışı faaliyetler yürüttüğünün yada piyasada bulunan ürünlerinden birinin zararlı kimyasallar içerdiğini internette yayılması çok büyük kitlelere çok kısa zamanda ulaşabilir ve rakibe büyük zararlar verebilir.

Bunun yanında terör örgütü kendi sempatizanlarıyla olan haberleşmesini internet üzerinden yaparak eylemler yapabilmekte tıpkı Gezi parkı ve kobani eylemlerinde olduğu gibi, yine bu yolla çeşitli yollar kullanarak kendine maddi yönden destek sağlayabilmektedir.


Bilgi savaşları terimi birçok düşünceyi anlatmak için kullanılabilir. Fakat bilgi savaşı genellikle bilgisayarların hakim olduğu siber savaş ya da askeri etki alanı üzerinde odaklanmaktadır. Günümüzde askeri ulusal yerel özel bilgi sistemlerimi izole etmek mümkün değildir. Çok önemli askeri trafiğin bile ulusal altyapı sistemi üzerinden taşınması olasıdır.

Bu tip savaşlarda ilk saldırıyı gerçekleştirmek ani baskınlar yaratmak oldukça önemlidir. Bu bakımdan topyekün bir savaşa girilmeden önce önemli altyapılara yapılacak ve onları çökertecek saldırıların önemli avantajlar sağlayacağını bir gerçektir. Ayrıca bu savaş çok hızlı bir biçimde yaygınlaştırılarak devam ettirebilir. Örnek olarak 2007 yılında Estonya ya yapılan saldırılarda web siteleri anında bu saldırılara nasıl katılabileceği konusundaki basit bilgiler anında yayıverdiler. Ayyıldız Timinde bir çok bu ve bu benzeri saldırıları topyekün olarak mevcuttur. Temel hedefi olan bilgi üstünlüğü bilgi edinerek düşmanın bilgi toplamasını ve süreçleri engelleyerek düşmanı yanlış bilgi ile aldatarak ya da düşmanın alt yapısını tahrip ederek sağlanabilir.

Bir sonraki konumuzda Bilgi Savaşı Bölümleri Bilgi Savaşı Türlerinden bahsedeceğiz iyi forumlar [ TEŞEKKÜR EDERİM ]

*Komuta Kontrol Savaşı
*İstihbarat Tabanlı Savaş
*Elektronik Savaş
*Psikolojik Savaş
*Ekonomik Bilgi Savaşı
*Siber Savaşlar
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar