Neler yeni

Evrim Mekanizmaları: Yapay Seçilim (1 Viewer)

QuickSilver

Rüzgarın Oğlu
majorrr
Mesajlar
531
Credits
873
Evrim Mekanizmaları: Yapay Seçilim

Yapay Seçilim, özellikle bazı hayvanlar tarafından diğer canlılar üzerinde bilinçli olarak uygulanan seçilime denmektedir. Çünkü Yapay Seçilim bir canlının, bir diğer canlının üremesini ve hayatta kalmasını kendi istekleri doğrultusunda sınırlandırarak ve/veya yönlendirerek belirli özelliklerin nesiller boyunca seçilimi sonucunda, seçen tür tarafından en "arzulanır" bireylerin elde edilmesini hedefler. Bunun en basit ve en temel örneği, insanın kendi amaçları doğrultusunda diğer türleri evcilleştirip, değiştirerek yeni türler elde etmesidir.

Günümüzdeki bütün evcil köpekler, iki alt türe aittir: Canis lupus familiaris ve Canis lupus dingo. Bunların tümü, vahşi kurt olarak bildiğimiz Canis lupus'un alt türleridir. Binlerce yıldır insanlar, yaşadıkları bölgelere en çok yaklaşan, en az saldırgan olan, en güçlü olan, vb. özelliklere göre seçtikleri vahşi kurtları evcilleştirmiş, bu özelliklerine göre seçmiştir. Günümüzdeki bu çok farklı köpek çeşitliliği, binlerce yıldır uygulanagelen bu insan seçiminden kaynaklanır. Bu köpek türlerinin tamamı kendi arasında çiftleşebilir (bunun sebeplerinden biri sürekli olarak karışmalarıdır) ve günümüzde halen pitbul gibi kırma köpekler elde etmek için istenen özelliklere sahip köpekler kendi aralarında çiftleştirilmektedir. Örneğin bir Golden Retriever ile bir Rottweiler, birbirlerinden ne kadar farklı görünürlerse görünsün, aynı alt türe aittirler (Canis lupus familiaris), birbirleriyle çiftleşebilirler. Elbette daha uzun ve sert izolasyonlar sonucu türleşme olabileceği açıktır.
179736850_2859254064339130_8458546519568014310_n.jpg
 

MecTruy 

Yaşlı Kurt
1111xx
Mesajlar
1,470
Credits
29,440
Evrim okadar saçmadır ki kurbağanin ilerde goril olabileceğini bile iddia edebilir. Halbuki evrim yoktur ama ufak çaplı mutasyonalar vardır, bazı su üstünde yaşayan kabilelerin ciger ve dalak larinın nornal insandan 2 kat daha büyük olması gibi şeyler mümkündür ancak insanın önce balıktan sonrada maymundan geldiği şeklindeki inanç ve iddialar hayal ürünüdür, aynı dünyada yaşayan canlıların birbirine benzerlik göstermesi kadar doğal birsey yoktur. Bir sebzenin bile dna si insan ile yüzde 90 aynidir. Dna benzerlikleri hicbirsey için ispat olamaz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar