Neler yeni

Hawking Radyasyonu (1 Viewer)

QuickSilver

Rüzgarın Oğlu
majorrr
Mesajlar
531
Credits
873
1972'de İsrailli fizikçi Jacob Bekenstein tarafından kara deliklerin entropiye sahip olduğu fikri ortaya atıldı. Bekenstein'in fikrinden sonra kara deliklerin enerji yaydıkları görüşü yaygınlaştı ve "Kara delik termodinamiği" araştırmalarına ilk adım oldu.

1974'te Stephen Hawking kara deliklerin ışımalar yaptığını iddia eden bir teori çıkardı. Bu teoriye göre kara deliklerin olay ufkuna yakın yerlerindeki uzayda enerji dalgalanmaları oluşur ve bu dalgalanmalar sanal oluşan parçacıkları nötrino-anti nötrino kutuplarına ayırır. Parçacıklar, normalde birleştiklerinde +,- kutup gibi davranarak birbirlerini yok edebilirken kara delik bazen parçacıklardan birini çeker, diğer parçacık uzaklaşır. Bu da bir radyasyon olarak gözlemlenebilir.

Hawking Radyasyonu'nda kara delikten içeri giren negatif yüklü parçacık, kara deliğin toplam enerjisinin zamanla düşmesine neden olmaktadır. E=mc² denkleminden kütle ile enerjinin doğru orantılı olduğunu düşünürsek kara deliklerin enerjisi azaldığı için kütleleri de azalacaktır. Bu da kara deliklerin bir ömrünün olduğu, yani zaman geçtikçe kütle kaybederek yok olacakları anlamına gelir. Teorideki başka bir önemli ayrıntıya göre; kara deliklerin yaydıkları radyasyon gücü, kütleleriyle ters orantılıdır. Yani ne kadar küçüklerse evrene o kadar güçlü Hawking Radyasyonu yayarlar.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar