Neler yeni

Html Dersleri #1 (1 Viewer)

Ziarthlikin 

Özel Ekip
onursal
Mesajlar
380
Credits
366
Revealed content
Merhabalar, html ile web tasarımı serimizin ilk bölümüne hoş geldiniz. Lafı uzatmadan hemen başlayalım.
Revealed content
Html Nedir?

Hyper Text Markup Language, Türkçe hali Hiper Metin İşaretleme Dili, kısaltılmış hali html'dir. Html web tasarımı için kullanılan betik bir dildir. Html kesinlike programlama dili olarak sayılamaz bu yüzden kendisine betik dil denir.

Html Tarihçesi

Html ilk olarak 1990 yılında CERN'de çalışan ve CERN'de bilgi paylaşımı olması gerektiğini düşünen Tim Berners-Lee adlı profesör tarafından temelleri atılmış ve 1993 yılında html 1.0 sürümü ile karşımıza çıkmıştır.

Html 1.0 Sürümü

1993 yılında karşımıza çıkan html'nin ilk sürümüdür. 90'lı yıllarda çok fazla web site hazırlayan web programcıları bulunmuyordu, az sayıda olan web programcıları html ile sadece yazı yazabiliyordu. Html 1.0 özelliği yazı yazmayı sağlamaktı.

Html 2.0 Sürümü

1995 yılında ortaya çıkan 2.0 sürümü eski sürüme göre daha işlevsel özellikler gelmişti. En büyük özelliği ise dolduralabilir formlar yapılabiliyordu.

Html 3.2 Sürümü

1997 yılının başlarında ortaya çıkan html sürümüdür. Bu sürümde diğer iki sürüme göre oldukça çığır açmıştır. Bu sürümde matematiksel işlemler ve CSS ile işlemler yapılabilir bir hale gelmiştir.

HTML 4.0 Sürümü

1997 yılının sonlarında ortaya çıkmış ve uzun yıllar boyunca hizmet etmiş html sürümüdür. Bu sürüm ile çerçevi ayarları, görsel işaretleme gibi birden çok önemli özellikler gelmiştir.

Html 5

Uzun bir süreden sonra html bugünkü haline html 5 ile ulaşmıştır. Artık diğer sürümlere göre daha profesyonel ve daha bol özelliği olan html sürümü ortaya çıkmıştır.

images


Html Kodları (html, head, body)

Artık biraz html ile bilgi edindikten sonra yavaştan html'nin kodlarını öğrenelim.
İsterseniz editör yardımı ile yapabilirsiniz böylece kod hatalarını rahatça görebilirsiniz. Ya da basit bir text metini oluşturup sonuna ".html" koyarak yapadabilirsiniz


<html>

Html'de her zaman bir kodu açarken < ve > işaretleri Kullanılır.
Bu kodumuz html'nin ana kodudur. Bu kod olmaz ise html ile alakalı hiç bir şeyi yapamazsınız. <html> kapıtılabilen bir etiketttir ve oluşturacağınız sayfada size asla bir görüntü vermeyecektir.

Kod:
<html> buraya gelecek kodlar ve yazılar/görseller </html>

<head>

Bu komut ile sayfamızın başlıklarını vb. gibi durumları ayarlayabileceksiniz. Sayfaya çok fazla olmasada katkısı dokunacaktır. Kapatılan bir etikettir.

<html>
<head>
</head>
</html>


<body>

Bu etiket ile birlikte Html'de çoğu işlemi bu etikette yapacağız. Bu etiket aynı diğerleri gibi olmazsa hiç bir anlamı kalmaz. Bu etikette görsel, tablo, yazı gibi bir sürü işlem yapacağız.

<html>head></head>
<body></body>
</html>

Şimdi öğrendiğimiz bu etiketleri görsel olarak bakalım.

5pFugM.jpg


5pFk8P.jpg


Gördüğünüz gibi sayfamız boş, bugün öğrendiğimiz etiketler önemli etiketler lakin sayfaya herhangi bir katkısı yoktur.

 
Son düzenleme:
Mesajlar
16
Credits
0
En azından intro kısmını hide dışına alabilirdin. O zaman daha çok dikkat çeker önerimdir. Eline sağlık...
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar