Neler yeni

HTTP3 Nedir? (1 Viewer)

Arık Böke

Grafiker
majorrr
Mesajlar
356
Credits
0
HTTP3 Nedir?
/Hosting /Sunucu /HTTP3 Nedir?
Güncel internet protokollerinin en yenisi olan HTTP3 protokolü hakkında bilgiler vererek, “HTTP3 Nedir?” sorusuna cevap vereceğiz. Ama öncesinde HTTP konusunda kısa kısa bilgiler vererek en güncel versiyonda bizi nelerin beklediğine değinelim.
HTTP Nedir?
HTTP (Hyper Text Transfer Protocol), sunucu içerisinde bulunan bir servistir ve servis sunucu ve istemci arasındaki bilgi akışını sağlar. Bu sayede kullanıcılar görüntülemek istediği siteyi görüntüler, internet sitesi üzerinde yapmak istediği işlemleri yerine getirir.
Açık kaynaklı bir protokol olan ve 1990 yılında ilk sürümü yayınlanan HTTP protokolü, günümüze kadar birçok gönüllü yazılımcı tarafından geliştirilmiş ve şuanki HTTP3 versiyonuna kadar ulaşmıştır. HTTP konusunda ve HTTP durum kodları hakkında detaylı bilgi almak için HTTP Nedir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
HTTP3 Protokolü Nedir?
HTTP3 protokolü, eski moda olan ve günümüz teknolojilerine yeterince ayak uyduramayan HTTP ve HTTP2 protokollerine oranla daha hızlı ve daha güvenli bir protokoldür. Günümüzde Google, Facebook gibi teknoloji devleri HTTP3 protokolünü kullanmaktadır. Ayrıca bu yeni teknoloji çoğu zaman Quic olarakta ifade edilmektedir.
Ancak bu iki terim arasındaki bağlantı, Quic UDP bağlantısını kullanan bir protokoldür ve HTTP3 protokolü de Quic protokolünü içerisinde barındırmaktadır. Quic hakkında daha fazla bilgi edinmek için Quic Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
HTTP3 Protokolünün Faydaları Nelerdir?
  • Hız
    Artan internet kullanımı beraberinde hıza da ihtiyacı doğurdu. İster sosyal medya ister bir video izleme sitesinde olsun insanlar görüntülemek istedikleri içeriğin hızlıca yüklenmesini istiyor. HTTP3 ile bu performans artışı gözle görülür şekilde artıyor.
  • Düşük Paket Kaybı
    Paket kaybı hız ve performansa etki eden önemli bir faktör. İstemci veya sunucu arasında oluşabilecek paket kayıpları gecikmelere neden olacak ve tam veri aktarılmadığı için veri kaybı nedeniyle bozulmalara sebebiyet verecektir. HTTP3 ile paket kaybı minimum düzeyde olmaktadır.
  • Gelişmiş Güvenlik
    HTTP3 protokolü diğerlerine göre daha güncel bir protokol olduğu için ekstra güvenliğe sahiptir. Buradaki veri akışı baştan uca şifrelendiği ve paket kaybı miniminize edildiği için kullanıcı ve sunucu arasında güvenli bir bağlantı sağlanmaktadır.
  • Ağlar Arası Hızlı Geçiş
    Kaynak ve istemci arasında IP adres bazlı istek yerine QUIC bağlantıları özel ID ile sağlanmaktadır. Böylece tüm paketlerin doğru hedefe doğru şekilde iletildiğinden emin olunmaktadır. Bağlantı kopması ve değiştirilmesinde dahi özel bağlantı ID kaybolmaz ve işlem devam eder.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar