Neler yeni

IP adresi nedir ve domain IP adresi nasıl öğrenilir? (1 Viewer)

Arık Böke

Grafiker
majorrr
Mesajlar
356
Credits
0
Daha yeni ev değiştirmediyseniz, büyük olasılıkla adresinizin tam olarak ne olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, web sitelerinin de aynı sizinki gibi adresleri olduğunu biliyor muydunuz? Bir küçük işletme sahibiyseniz, domaininizin (yani alan adınızın) internetteki ikamet yerini bilmeniz önemlidir. Domainler ve web siteleri sunucular üzerinde yaşarlar, sunucular ve diğer bütün elektronik cihazlar ise Internet Protokolü (IP) adı verilen bir adres sistemini kullanırlar. Bugün, IP adresi nedir ve domain IP’nizi nasıl öğrenebilirsiniz sorularını cevaplayacağız.

Adres, bir yerin kimliğinin bir parçası ve onu şekillendiren özelliklerinden biridir.
Ancak adresler sadece posta ve dağıtım hizmetleri için geçerli değildir. Hatta sadece içinde yaşadığımız, fiziksel dünyaya özgü de değildirler.

Bulunmak isteyen her şeyin bir adresi vardır ve bu bilgisayarlar için de geçerlidir. İnternet oldukça büyük bir yer, hatta birçok yönden içinde yaşadığımız fiziksel dünyadan bile daha büyük. İnternet gerçekten sınırsız olduğundan, ihtiyaç duyduğunuz bilgileri tespit edip bulabilmek oldukça deniş ve kapsamlı bir adres sistemi gerektirir. İşte burada IP adresleri devreye giriyor.

IP adresi nedir?
IP adresi nedir posta kutusu


Daha önce muhtemelen bir IP adresi görmüş ya da bu terimi duymuşsunuzdur. Ancak IP adresi nedir sorusunu kısaca araları nokta ile ayrılan sayılar dizisidir ve dünyadaki her elektronik cihazın kendi IP’si vardır şeklinde cevaplayabiliriz. Ev bilgisayarınız, cep telefonunuz, tabletiniz, okuduğunuz bu makaleyi barındıran sunucu… internette bulunabilecek olan her şey kendi benzersiz IP’si kullanılarak bulunabilir. Peki, basit bir numara dizisi dünyanın her yerindeki milyarlarca telefonu, bilgisayarı, sunucuyu ve yönlendiriciyi nasıl temsil edebiliyor? Matematiğin gücü sayesinde!

Her IP adresi, araları nokta ile ayrılan dört oktetten oluşur ve her oktet 1 ile 256 arasında bir sayı olabilir.
Burada oktetten (sekizli) kasıt, 8 bitli bloklardır. Örneğin “111.222.33.44” IP adresini ele alalım. Burada 111 ilk oktet, 222 ikinci oktettir. Hemen hesap makinasına sarılanlar için söyleyelim, bu tam 4.294.967.296 kombinasyon seçeneği bulunuyor demek! Ve ister inanın ister inanmayın, neredeyse bu kapasitenin sonuna gelmiş durumdayız. Neyse ki bizden daha akıllı insanlar, tedarik sorunlarını hafifletmek için IPv6 (Internet Protokolü Versiyon 6) adında ikinci bir sistem geliştirdiler, ama şimdilik konumuz bu değil.

Domain adresi nasıl öğrenilir?
IP adresi nedir whatsmydns web sitesi


Daha önce de belirttiğimiz gibi, internette bulunabilen her şeyin kendine özgü bir IP adresi var. Buna domaininiz de dahil. Peki, siz domain IP adresinizin ne olduğunu ya da nasıl bulunacağını biliyor musunuz? IP’nizi bilmek online bir işletme yürütmek için kritik önem taşıdığından domain adresinize nasıl bakacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bu süreç hosting şirketinden hosting şirketine farklılık gösterebilir ama genel olarak geçerli bazı yöntemler vardır.

Web sitenizi yayınladıysanız, whatsmydns.net ya da digwebinterface.com gibi global bir DNS yayma denetleyicisi kullanarak domain IP adresinizi öğrenebilirsiniz. Domaniniz ve ad sunucularınız (nameserver) GoDaddy tarafından kontrol ediliyorsa, web sitenizin IP adresini görüntülemek için DNS bölge dosyanıza dilediğiniz zaman GoDaddy hesabınızın içinden de erişebilirsiniz. Bu ayrıca domaininizin şu anda kullanmakta olduğu diğer DNS kayıtları hakkında da bilgi sağlayacaktır.

Web sitenizi henüz yayınlamadıysanız, hosting’inizin yönetim panelinde web sitenizin IP adresi doğrudan ana sayfada gösteriliyor olmalıdır. Bu, Web Sitesi Mimarı ve Paylaşımlı Hosting planları gibi çoğu GoDaddy ürünü için geçerlidir. Tabii aradığınız bilgileri bulamıyorsanız müşteri destek ekibimizle de iletişime geçebilirsiniz. Başka bir hosting şirketi kullanıyorsanız, onların yardım forumlarına ya da destek ekiplerine başvurmanız gerekir, ancak bu bilgiler genellikle hesabınızda kolayca bulunabilir.

Artık IP adresi nedir ve domain IP adresine nasıl bakılır sorularının cevabını bildiğinize göre, domaininizi bir web sitesine bağlamaya hazır mısınız? Hemen bugün GoDaddy’nin kullanımı kolay, mobil uyumlu ve profesyonelce tasarlanmış temalarla dolu Web Sitesi Mimarı’nı kullanarak bir web sitesi tasarlayabilirsiniz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar