Neler yeni

Konak Pier (1 Viewer)

rus

python3/Ddosupra9.py
kidemli152
Mesajlar
281
Credits
270
Konak Pier, 19. yy. başlarında Akdeniz'de önemli bir liman haline gelen İzmir'in gümrük depoları olarak inşa edilmiştir. Mimarının Fransız mimar Gustave Eiffel ya da onun ekolünden gelen biri olduğunu düşünülmektedir.
Yapının birinci kordona bakan cephesi doğal olarak en gösterişli bölümdür. İ
İhraç mallarının kente kontrollü geçmesi için yapının sağına ve soluna iki büyük kapı inşa edilmişti. 1925 yılına kadar Fransız şirketinin elinde bulunan gümrük binası İzmir Liman ve Körfez İşletmelerine devredildi.
1934 yılında ise şirket, devlet tarafından satın alındı. Zaman içinde birçok kurum tarafından çeşitli işlevlerde kullanılan bina 1990'lı yıllara gelindiğinde oldukça yıpranmış ve viranelik olmuştu. Yapıyı kurtarıcı ilk müdahele 1995'te geldi, yapının rölöve çizimleri 1995 yılında yapıldı. Yaklaşık 365.000 tonluk çelik konstrüksüyonu paslardan arındırmak 9 ay sürdü. Yapının dayanıklılığı sağlandıktan sonra aslına uygun boyası yapılıp çatıdaki fenerleri ve camları orjinaline uygun olarak restore edildi. Yapı 2004 yılında alışveriş merkezi olarak halka açıldı. Böylece İzmir'in simge yapılarından biri olan Fransız Gümrüğü ya da yeni adıyla Konak Pier oluştu.​
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar