Neler yeni

TCP'de Hizmetler ve Segment yapısı (1 Viewer)

Mesajlar
215
Credits
486
İletim Kontrol Protokolü, en yaygın taşıma katmanı protokolüdür. IP ile birlikte çalışır ve IP protokolü tarafından sağlanan ağ katmanı hizmetini kullanarak işlemler arasında güvenilir bir taşıma hizmeti sağlar. TCP tarafından uygulama katmanına sağlanan
çeşitli hizmetler şöyledir:


Süreçten İşleme İletişimi
TCP, süreçten işleme iletişimi sağlar, yani veri aktarımı uç sistemlerde yürütülen bireysel süreçler arasında gerçekleşir. Bağlantı noktası numaraları veya bağlantı noktası adresleri kullanılarak yapılır. Bağlantı noktası numaraları, hangi işlemin bir ana bilgisayara veri gönderip aldığını tanımlamaya yardımcı olan 16 bit uzunluğundadır.


Akış odaklı
Bu, verilerin bir bayt akışı olarak gönderildiği ve alındığı anlamına gelir (bitleri datagramlara veya paketlere bölen UDP veya IP'nin aksine). Bununla birlikte, TCP için hizmet sağlayan ağ katmanı, bayt akışı değil bilgi paketleri gönderir. Bu nedenle, TCP birkaç baytı bir segmentte gruplandırır ve bu segmentlerin her birine bir başlık ekler ve ardından bu segmentleri ağ katmanına iletir. Ağ katmanında, bu segmentlerin her biri, iletim için bir IP paketi içinde kapsüllenir. TCP başlığı, segment yapısı ile birlikte tartışılacak olan kontrol amacıyla gerekli bilgilere sahiptir.

Bağlantı odaklı hizmet
UDP'den farklı olarak TCP, bağlantı odaklı hizmet sağlar. 3 farklı aşamayı tanımlar, bunlar şöyledir:

-Bağlantı kurulması
-Veri transferi
-Bağlantı sonlandırma

TCP, hata tespiti için sağlama toplamı kullandığından, kaybolan veya bozuk paketleri yeniden iletim, onaylama ilkesi ve zamanlayıcılarla kurtarmaya çalıştığından güvenilirdir. Güvenilirliği sağlamak için bayt numarası ve sıra numarası ve alındı numarası gibi özellikler kullanır. Ayrıca, tıkanıklık kontrol mekanizmalarını kullanır.

Çoğullama
TCP, fiziksel bir bağlantı üzerinden bağlantı noktası numaraları arasında bir dizi mantıksal bağlantı kurulabildiğinden, sırasıyla gönderen ve alıcı uçlarında çoğullama ve çoğullama çözme yapar.

Bayt numarası, Sıra numarası ve Onay numarası
Gönderilecek tüm veri baytları numaralandırılmıştır ve bu numaralandırmanın başlangıcı keyfidir. Sıra numaraları, farklı bir sırada gelseler bile alıcı ucundaki baytları yeniden birleştirmek için segmentlere verilir. Bir segmentin sıra numarası, gönderilen ilk baytın bayt numarasıdır. TCP tam çift yönlü hizmet sağladığından, onay numarası gereklidir. Onay numarası, alıcının almayı beklediği bir sonraki bayt numarasıdır ve aynı zamanda önceki baytları almak için onay sağlar.
örnek:
tcp1-2.png


A'nın onay numarası 1001'i gönderdiğini görüyoruz; bu, bayt sayısı 1000'e kadar veri baytları aldığı ve sonra 1001 almayı beklediği anlamına gelir, bu nedenle B, 1001'den başlayarak veri baytları gönderir. Benzer şekilde, B, A'dan B'ye ilk veri aktarımından sonra 13001 bayt numarası, dolayısıyla B, A'dan bir sonraki almayı beklediği bayt numarası olan 13002 alındı bildirimini gönderir.



TCP Segment yapısı
TCP segmenti, gönderilecek veri baytlarından ve gösterildiği gibi TCP tarafından verilere eklenen bir başlıktan oluşur.

TCPSegmentHeader-1.png


Bir TCP segmentinin başlığı 20-60 bayt aralığında olabilir. 40 bayt seçenekler içindir. Seçenek yoksa, başlık 20 bayttır, aksi takdirde en fazla 60 bayt olabilir.

Kaynak Bağlantı Noktası Adresi
veri segmentini gönderen uygulamanın bağlantı noktası adresini tutan 16 bitlik alandır.

Sıra Numarası
numarasını, yani söz konusu segmentte gönderilen ilk baytın bayt numarasını tutan 32 bitlik alan. Segmentler sıra dışı alınırsa, mesajı alıcı uçta yeniden birleştirmek için kullanılır.

Alındı Numarası
alındı numarasını, yani alıcının daha sonra almayı beklediği bayt numarasını tutan 32 bitlik alan. Başarıyla alınan önceki baytlar için bir onaydır.

Başlık Uzunluğu (HLEN)
Bu, TCP başlığının uzunluğunu başlıktaki 4 baytlık kelime sayısına göre gösteren 4 bitlik bir alandır, yani başlık 20 bayt ise (minimum TCP başlığı uzunluğu), bu durumda alan 5 ve maksimum uzunluk: 60 bayt tutacaktır, sonra 15 değerini tutacaktır. Dolayısıyla, bu alanın değeri her zaman 5 ile 15 arasındadır.

Kontrol bayrakları
Bunlar bağlantı kurulumunu, bağlantı sonlandırmayı, bağlantı iptalini, akış kontrolünü, transfer modunu vb. Kontroleden 6 adet 1 bitlik kontrol bitleridir. İşlevleri şöyledir:

Kod:
URG: Acil işaretçi geçerli
ACK: Teşekkür numarası geçerlidir (kümülatif alındı durumunda kullanılır)
PSH: İtme isteği
RST: Bağlantıyı sıfırlayın
SYN: Sıra numaralarını senkronize edin
FIN: Bağlantıyı sonlandırın

Pencere boyutu
Bu alan, gönderen TCP'nin pencere boyutunu bayt cinsinden belirtir.

Sağlama toplamı
Bu alan, hata kontrolü için sağlama toplamını tutar. UDP'nin aksine TCP'de zorunludur.

Acil işaretçi
Bu alan (yalnızca URG kontrol bayrağı ayarlanmışsa geçerlidir), alma sürecine en erken zamanda ulaşması gereken acil olarak gerekli olan verilere işaret etmek için kullanılır. Bu alanın değeri, son acil baytın bayt numarasını almak için sıra numarasına eklenir.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar