Neler yeni

Bitcoin Teknik Analizde Kullanılan 12 Popüler Mum Grafik Göstergeleri (1 Viewer)

Dayii

Bitchhh!
kidemli152
Mesajlar
100
Credits
299

Merhabalar, Forumda Kripto Paralar alanında EĞİTİM vs. ile ilgili bir çok konu etiketi bulunmadığından sadece bu etiketi kullanma zorunluluğum doğdu. (Bitcoin) Neyse gelelim bahsetmek istediklerime; Ülkemizin şartları göz önünde bulundurulduğunda gelir yaratmada insanlar bir çok seçeneğe yönelebiliyor. Bu seçenekler arasında benimde uzun zamandır ilgilendiğim olan kripto paralarda mevcuttur. İnsanlar/yatırımcılar/alıcılar/satıcılar işlem yaparken bazı teknik göstergeleri görmeden körü körüne hareket edebiliyor. Bende bilgi para ile satılamaz mottosuyla elimden geldiğince kısa bilgiler aktaracağım.. Tabi bir yatırım nasıl yapılır vs. gibi konulara girmeyeceğim bu konuda. Sadece konu başlığında belirttiğim mum formasyonlarını ele almaya çalışacağım..

Mum.jpg

? MUM ÇUBUĞU NEDİR?
Bir mum çubuğu, bir ticaret varlığının fiyat hareketinin grafiksel bir temsilidir. Mumlar belirli bir zaman dilimi içinde açık, yüksek, düşük ve kapanış fiyatlarını görselleştirmelerini sağlar.
Örneğin, 1 saatlik bir grafik, her biri 1 saatlik bir piyasa hareketini gösteren birden fazla mum çubuğundan oluşur. Her mum çubuğu, açılış ve kapanış fiyatlarını (mum çubuğunun gövdesi) ve ayrıca yüksek ve düşük fiyat noktalarını (gövdenin üstünde ve altında uzun çizgiler, fitiller olarak da bilinir) gösterir.

Piyasa hareketlerinin yönüne bağlı olarak, mum çubukları kapanış ve açılış fiyatının yanı sıra farklı renklerde de farklı bir şekilde gösterimi söz konusu olabilir. Yükselen mum çubukları genellikle yeşil veya siyah (dolu) olarak tasvir edilir. Azalan mum çubukları genellikle kırmızı veya içi boş (beyaz) olur.

?Artış Mumu ne ifade eder ?

  1. Üst fitil: O dönemde işlem gören en yüksek fiyat.
  2. Açık: o dönemde ilk işlem gören fiyat.
  3. Kapanış: Bu dönemde işlem gören son fiyat.
  4. Alt fitil: O dönemde işlem gören en düşük fiyat.
artanmum.png

?️Azalan Mum Formasyonu ne ifade eder ?

  1. Üst fitil: O dönemde işlem gören en yüksek fiyat.
  2. Açık: o dönemde ilk işlem gören fiyat.
  3. Kapanış: Bu dönemde işlem gören son fiyat.
  4. Düşük fitil: O dönemde işlem gören en düşük fiyat.
azalanmum.png

Kuruluşundan bu yana, mum çubuğu grafikleri kapsamlı bir şekilde kullanılmış ve çalışılmıştır ve şimdi finansal piyasaların önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, mum çubuklarının nasıl okunacağını ve kalıplarının nasıl tanımlanacağını öğrenmek, hevesli bir yatırımcının en temel ve hayati adımlarından biridir. Diyerek 12 popüler mum formasyonlarımızı aktarayım hemen :)

  • HAMMER/ÇEKİÇ
hammer.png
Aşağı trendin en altında yer alan uzun bir alt fitile sahip mum çubuğudur ve alt fitil gövdenin en az iki katı büyüklüğündedir. Çekiç satış baskısının yüksek olmasına rağmen boğaların fiyatı açılışa yakın bir noktaya taşıdığı anlamına gelir. Çekiç kırmızı yada yeşil olabilir fakat yeşil çekiçler daha güçlü bir boğa tepkisi anlamına gelir/gelebilir.

  • INVERTED HAMMER/TERS ÇEKİÇ
ters cekic.png
Tersine çekiç olarak da bilinen inverted hammer, çekice benzerdir ancak uzun fitili gövdenin altında olmak yerine üstündedir. Çekiçtekine benzer şekilde üst fitil gövdeden en az iki kat fazla olmalıdır. Ters çekiçler aşağı trendin en alt noktasında yer alır ve yukarı doğru potansiyel bir dönüşü gösterebilir. Üst fitil, fiyatın aşağıya doğru hareketini sonlandırdığını fakat satıcıların fiyatı açılışa yaklaşacak kadar çekmeyi başardığını gösterir. Dolayısıyla ters çekiç, alıcıların yakın bir zamanda piyasanın kontrolünü yeniden ele geçirebileceğini gösterebilir.

  • THREE WHITE SOLDIERS/ÜÇ BEYAZ ASKER
1654534436224.png
Bu üç silahşör de ise, her biri kendisinden önceki mumun gövde aralığında açılan ve bu mumun en yüksek noktasını aşan bir noktada kapanış yapan arka arkaya üç yeşil mumdan oluşur. İdealde, devam eden alım baskısının fiyatı yukarı çektiğini gösterecek şekilde bu mum bloklarının alt fitilleri olmamalıdır. Devamlılık ya da olası trend değişimi ihtimalini belirlemek için mumların boyutu ve fitillerin uzunluğu kullanılabilir.

  • BULLİSH HARAMİ/HARAMİ BOĞA
harami boğa.png
Bu mum çeşidimiz, uzun kırmızı bir mum ve bunu takip eden daha küçük yeşil bir mumdan oluşur. Yeşil mumun tamamı kendisinden önce gelen kırmızı mumun gövde aralığı içerisinde olmalıdır. Harami boğa iki ya da daha fazla gün içinde ortaya çıkar, satış ivmesinin yavaşladığını ve sona yaklaşmakta olduğunu/olabileceğini gösteren bir mum formasyonudur..

  • RISING THREE METHOD/ YÜKSELEN ÜÇ METOT
yükselen üc.png
Bu mum formasyonumuz yukarı trendde ortaya çıkar ve kısa gövdeli arka arkaya üç kırmızı mumdan sonra yukarı trend devam eder. İdealde kırmızı mumlar kendilerinden önceki mumların aralığını aşmamalıdır. Devamlılık büyük gövdeli yeşil bir mumda doğrulanır ve trend yönünün kontrolünün tekrar boğalara geçtiğini gösterir..

  • HANGING MAN/ ASILI ADAM
1654535886633.png
Asılı adam mum formasyonunda, çekicin ayı piyasasındaki dengidir. Bir yukarı trendin en sonunda yer alır. Küçük bir gövdeye ve uzun bir alt fitile sahiptir. Alt fitil büyük bir satışın gerçekleştiğini fakat boğaların kontrolü ele alabildiğini ve fiyatı yükselttiğini gösterir. Bu dikkate alındığında, uzun bir yukarı trendin ardından gelen büyük satış, boğaların yakın zaman içerisinde piyasanın kontrolünü kaybedebileceği yönünde bir uyarı mahiyeti taşır.

  • SHOOTING STAR/ KAYAN YILDIZ
1654536379545.png
Güzel kayan yıldızlarımız, uzun bir üst fitil, kısa yada olmayan bir alt fitil ve idealde alt fitile yakın bir gövdeden oluşur. Kayan yıldızın şekli ters çekice benzerdir fakat bu formasyon yukarı trendin sonuna gelindiğinde ortaya çıkar. Piyasanın bir tepe noktasına ulaştığı fakat satıcıların kontrolü ele aldığını ve fiyatı aşağı çektiği anlamına gelir. Bazı yatırımcılar formasyonun onaylaması için sonraki bir kaç mumun oluşmasını beklemeyi tercih eder.

(Sadece 10 dosya ekleyebilirsiniz hatasından dolayı bu kısımdan sonra görselsiz olacaktır)

  • THREE BLACK CROWS/ ÜÇ SİYAH KARGA
Bu formasyonda, kendinden önceki mumun gövde aralığında açılan ve bu mumun en düşük noktasının altında bir noktada kapanış yapan arka arkaya üç kırmızı mumdan oluşur. Üç beyaz askerin ayı piyasasındaki dengidir. İdealde, devam eden satış baskısının fiyatı aşağı çektiğini gösterecek şekilde bu mumlarda uzun üst fitiller olmamalıdır. Devamlılık ihtimalini belirlemek için mumların boyutu ve fitillerin uzunluğu kullanılabilir.

  • BEARISH HARAMI/ HARAMİ AYI
BU mum formasyonunda, ayı uzun yeşil bir mum ve bunun arkasından gelen kırmızı küçük bir mumdan oluşur. Kırmızı mumun tamamı kendisinden önceki yeşil mumun gövde aralığı içerisinde olmalıdır. Harami ayının oluşması iki yada daha fazla gün alabilir. Bir yukarı trendin sonunda yer alır ve alım baskısının azaldığını gösterebilir.

  • DARK CLOUD COVER/ KARA BULUT ÖRTÜSÜ
Bu güzelim formasyon, kırmızı mumdan oluşur. Bu mumun açılış noktası kendisinden gelen önce gelen yeşil mumun kapanışından yukarıdadır. Kapanışı ise önceki mumun orta noktasından aşağıda yapar. Bu formasyona sıklıkla yüksek hacim eşlik eder, bu da ivmenin yukarı yönden aşağı yöne doğru değişmekte olduğunu gösterebilir. Yatırımcılar formasyonun doğrulanması için üçüncü kırmızı mumu beklemeyi tercih edebilir.

  • FAALING THREE METHODS/ DÜŞEN ÜÇ METOT
Yükselen üç methodun tam tersidir. Aşağı yönlü trendin devam ettiğini gösterir..

?DOJİ MUMLARI
Açılış ve kapanış fiyatının aynı olması (ya da çok yakın olması) durumunda bir Doji oluşur. Fiyat açılışın üzerine ve altına hareket edebilir fakat kapanış açılışa yakın bir fiyatla olur. Dolayısıyla Doji, alım ve satım güçleri arasındaki bir kararsızlık noktasını gösterebilir. Yine de Dojilerin yorumlanması bağlamla yakından ilişkilidir. Açılış/kapanış çizgisinin nereye düştüğüne göre bir Doji şu şekilde tanımlanabilir;

  1. Gravestone Doji/ Mezartaşı Doji
    Uzun bir üst fitile ve alt uca yakın bir açılış/kapanışa sahip ayı dönüş mumudur.
  2. Long-Legged Doji/ Uzun Bacaklı Doji
    Hem uzun hem de kısa fitile sahip ve açılış/kapanış fiyatı ortalarda yer alan kararsız mumdur..
  3. Dragonfly Doji/ Yusufçuk Doji
    Uzun bir alt fitile sahip ve açılış/kapanışın üst uç yakınlarında olduğu ayı ya da boğa (bağlama göre) mumudur.

**Umarım bu mum grafiklerini kullanmayı unutmazsınız.. Destek ve harici sorular için benimle iletişime geçebilirsiniz iyi forumlar..**
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar