Neler yeni

//Test Komutları// (1 Viewer)

R

Roselly


1- ipconfig : Cihazın mevcut ip bilgisini görüntülemek için kullanılır. Bu komutu kullandığımızda cihazın ip adresini, alt ağ maskesini ve varsayılan ağ geçidini öğrenmiş oluruz.


2- ipconfig//all : Bu komutu all komutu ile kullandığımızda ip adres bilgilerine ek olarak MAC adresini, varsayılan ağ geçidini , DNS sunucuların ip adreslerini ve DHCP'nin etkin olup olmadığı gibi ek bilgileri de görebiliriz.



3- Ping : Bu komut ile ağ bağlantılarını sınayabilir, hedef sistemin erişilip erişilemeyeceğini kontrol edebilirsiniz.



4- Tracert : Paketin hedefe ulaşmak için kulladığı yol ve yoldaki tüm yönlendiriciler hakkında bağlantı bilgisi sağlar. Ayrıca paketin kaynaktan her yönlendiriciye ve geriye gitmek için ne kadar zaman harcadığını gösterir. Tracert, bir paketin nerede kaybolduğunu ve ağdaki dar boğazlar ya da yavaşlamaların etkisiyle geç kaldığını tanımlamaya yardım eder.




5- Pathping : Tracert ile aynı işlevi yapar. Tracert'in pathping den farkı ise iki düğüm arasına geçişteki zamanı da göstermesidir. Pathping ayrıca sonuçları istatistiksel olarak sıralamaktadır.



6- Netstat : Kullanılan protokolleri, yerel adres - bağlantı noktası numarasını, yabancı adres - bağlantı noktası numarasını ve bağlantının durumunu listeler.



7- Nslookup : Kişiler ağdaki uygulamalara ve hizmetlere erişirken ip adresi yerine DNS adını kullanırlar. İstek yolladığında bilgisayar adına karşılık gelen ip'ye çözümlemek için ilk olarak DNS sunucusuna bağlanmalıdır.


Daha sonra bilgisayar teslim bilgisini paketlemek için ip'yi kullanır. Nslookup komutu verildiğinde, geri gelen bilgi kullanılan DNS adıyla ilişkilendirilen ip adresini içerir.



Not : Ağ test komutları, TCP/IP üzerindeki iletişimin sağlıklı yürütülüp yürütülmediğini, network sistemlerimiz üzerinde bir takım bilgileri kontrol edebileceğimiz komutlardır.



Komutları kullanabileceğimiz en basit yöntem "BAŞLAT > ÇALIŞTIR > CMD" ile karşımıza gelen komut işlemi penceresidir.


Komutları bir takım parametreler barındırmaktadır. Bu parametrelerin hepsini ezberlemek yerine yapmamız gereken "komutunadı/?" yazmaktır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar