Neler yeni

World Wide Web (1 Viewer)

Arık Böke

Grafiker
majorrr
Mesajlar
356
Credits
0
World Wide Web
12 Mart 1989'da hayatımıza giren www (World Wide Web/ Dünya Çapında Ağ) o gün için kurumsal bir dijitalleşme hamlesiydi. Peki www adresleme sistemi hakkında neler biliyoruz?

HTML (Hyper Text Markup Language/ Zengin Metin İşaret Dili) formatındaki içeriklere, HTTP (Hyper-Text Transfer Protocol/ Hiper-Metin Transfer Protokolü) yoluyla erişim olanağı tanıyan bir ağ olan World Wide Web ile İnternet arasındaki ilişki çoğunlukla karıştırılmaktadır. Oysa ki internet, çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayan uluslararası ağ sistemidir ve iki bilgisayar, internete bağlı olduğu sürece birbirleri ile iletişim kurabilirler. Ağlardan oluşan bir ağ olan İnternet, zannedilenin aksine bulut yapısına sahip değildir, belirli bir merkezi bulunmaz ve hedeflenen adrese ulaşmanın birden fazla yolu vardır. World Wide Web ise bilgi paylaşım metodu olup, İnternet üzerinden veri paylaşımı yapılmasını sağlar. HTTP de internet üzerinden veri alışverişi yapmak için kullanılan dillerden birisidir.



Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirmesiyle oluşturulan www, yine Cern'de bulunan fizikçilerin, araştırma sonuçlarını kolaylıkla paylaşabilmesi için 13 Mart 1989'da kullanılmaya başlandı. İlk web yazılımını 1990 yılında yazan Berners-Lee, her şeyden önce İnternet’in popüler ve kullanımı kolay bir yapıya bürünmesini sağladı.

İlk web sitesi ise, Cern'ün ihtiyaçları doğrultusunda 1991 yılında yayına girdi. Bu şekilde www, Cern içinde çalışan bir servis olmaktan çıkıp dünyaya açılırken, Tim Berners- Lee de tarihin akışını değiştiren insanlar arasına adını yazdırdı.

1993 yılında, İllinois Üniversitesi'nde bulunan Süper Bilgisayar Uygulamaları Ulusal Merkezinde ilk çapraz geçişli grafik arayüzlü İnternet tarayıcısı olan Mosaic geliştirildi.Mosaic'ın geliştirilmesi 1997'de durdurulmuş olsa da tarayıcıların bir çoğu halen Mosaic'ı temel alır.

İnternetin ilk yıllarında "http://" şeklinde başlayan adres girişi eksik yazıldığında istenen siteye gidilemiyordu.Bugün ise kullanılan bütün tarayıcı programları, adreslerdeki sabit ‘http://www.’ bölümünü kendisi ekleyebiliyor ve kullanıcının istediği siteyi açıyor.

Tarihsel perspektiften bakıldığında, Berner-Lee’nin icadı; İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan paradigma değişiminin, bilim ve iş dünyasının hem küçük hem de maliyet etkin bilgisayar taleplerinin bir sonucuydu. Bu talepler dolayısıyla 1970’li yılların sonlarında, bilgisayarları telefon hatları vasıtasıyla bağlama fikri ortaya çıktı. Bu çalışmalar ile örtüşecek şekilde, Amerikan Savunma Bakanlığınca da 1960’lı yıllardan itibaren “Arpanet” adı verilen bir ağın geliştirilmesi için araştırmalar yürütülüyordu.

Ulusal Bilim Derneği (National Science Foundation), ilerleyen dönemde üniversiteleri ve çeşitli araştırma kuruluşlarını Arpanet’e bağlayarak, ilk elektronik mail altyapısını tesis etti. Zaman içerisinde gelişimini sürdüren Arpanet, bugünkü İnternet’in de temelini oluşturdu.

İlk başlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan İnternet, kullanımı zor bir ağ idi. Berners-Lee’nin çalışmaları tam olarak burada devreye girdi ve “www” adresleme sistemi geliştirildiğinde, internete hem erişim sağlamak hem de kullanmak kolaylaştı. Arama motorlarının 1993’te gelmesiyle, herşey daha basit bir yapıya büründü.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar